Războiul virtual ia amploare: Hackerii care susţin WikiLeaks ameninţă Amazon.com

Posted on 09/12/2010

0


Grupul de hackeri a anunţat că Amazon.com este următoarea lor ţintă, relatează CNN, iar atacul informatic va începe în câteva ore. Gruparea a lansat o serie de atacuri informatice în numele „Operation Payback”, după ce fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat marţi. Reţelele de socializare Facebook şi Twitter se află şi ele pe lista neagră a hackerilor.

ncepând de marţi, ziua în care a fost arestat Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, un grup de hackeri a lansat o serie de atacuri informatice vizând companii şi lideri politici care au criticat site-ul ce a dat publicităţii mii de documente secrete ale guvernului american.

Numiţi Anonymous, ei au lansat „Operation Payback”, declarându-se responsabili pentru atacurile Visa şi Mastercard, companii care au decis, recent, să nu mai accepte donaţii către WikiLeaks.

Potrivit CNN, hackerii ar fi blocat şi site-urile lui Sarah Palin şi senatorului independent Joe Lieberman. Acelaşi grup a afirmat anterior că au reuşit să blocheze site-ul băncii elveţiene Postfinance, care a închis un cont al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Ei ar fi blocat joi, timp de mai multe ore, şi site-ul Guvernului suedez.

Susţinătorii răzbunători ai WikiLeaks au anunţat recent că Amazon.com este următoarea lor ţintă, potrivit CNN, iar atacul informatic va începe în câteva ore. Amazon a fost furnizorul de servicii de hosting pentru site-ul wikileaks.com.

Un membru al grupării Anonymous a declarat pentru BBC că nu înţelege modul în care firme precum Visa sau Mastercard au ajuns la concluzia că WikiLeaks este ilegal: „Credem că au plecat de la presiunea guvernului. Ei spun că WikiLeaks a încălcat termenii şi condiţiile, dar acceptă plăţi din partea unor grupări precum Klu Klux Klan”.

Gruparea a publicat şi un manifest în care susţine că Anonymus nu este o grupare de hackeri: „Anonymous nu este o organizaţie şi nici un grup de hackeri. Este consştiinţa vie a online-ului formată din oameni diferiţi care uneori au idealuri şi obiective comune”.

Viitoare ţinte ale atacurilor: Facebook şi Twitter

Un purtător de cuvânt al grupului a declarat pentru Sky News că una dintre următoarele ţinte ale hackerilor ar putea fi Facebook, în contextul în care conturile  membrilor grupului pe reţeaua socială, utilizate pentru coordonarea atacurilor şi menţinerea legăturii cu susţinătorii acestuia, au fost anulate.

James, un membru al grupării, a declarat pentru Channel4 că şi Twitter ar putea deveni o ţintă după ce conturile grupării au fost suspendate în urmă cu câteva zile.

Julian Assange a fost arestat în Marea Britanie, în virtutea unui mandat de arestare european emis pentru acuzaţii de viol în Suedia. El va sta în detenţie până pe 14 decembrie, potrivit deciziei Tribunalului Westminster, care îl audiază pe fondatorul WikiLeaks.  Tribunalul a refuzat punerea lui în libertate în schimbul cauţiunii, aşa cum a cerut avocatul lui Julian Assange, în timp ce mai multe personalităţi, între care regizorul Ken Loach, s-au declarat dispuse să îi plătească acestuia cauţiunea.

În timp ce Assange era arestat, atât Visa cât şi MasterCard, au anunţat că suspendă toate plăţile către Wikileaks până la finalizarea anchetei în care este implicat fondatorul său. Asta după ce la începutul săptămânii, autorităţile elveţiene au impus închiderea unui cont bancar al lui Assange, iar PayPal a blocat contul folosit de organizaţia WikiLeaks pentru strângere de fonduri.

Apărătorii lui susţin că arestarea are, la bază, motive politice. Assange, de altfel, a declarat de mai multe ori că el şi organizaţia sa au fost hărţuiţi, ca represalii la difuzarea progresivă pe WikiLeaks, a documentelor confidenţiale a mai multor state.

Assange a fost nelipsit din media, în ultima perioadă, şi ar putea fi numit Omul Anului 2010 de către revista Time. „De bine, de rău, Julian Assange a schimbat, în decurs de câteva luni, accesul la informaţii privind cele două războaie în care sunt implicate Statele Unite”, a explicat Lauren Zalaznick, preşedintele NBC Universal Women and Lifestyle Entertainment Networks.

WikiLeaks e un nou tip de jurnalism, scrie Assange, într-un text publicat de The Australian: „Jurnalismul ştiinţific îţi permite să citeşte povestea şi apoi să dai click pentru a vedea documentele originale pe care s-a bazat. În felul ăsta poţi judeca singur: e adevărată povestea?”.

Cum multe din documentele publicate de WikiLeaks se leagă de război, Assange se explică în acelaşi manifest: „Oamenii spun că sunt împotriva războiului. Nu sunt. Uneori, naţiunile trebuie să meargă la război. Dar nu e nimic mai rău decât un guvern care îşi minte oamenii în legătură cu aceste războaie şi apoi le cere aceloraşi cetăţeni să îşi dea viaţa şi să plătească pentru aceste minciuni. Dacă războiul este justificat, atunci spune adevărul şi oamenii vor decide dacă îl vor susţine sau nu”.

Am fost acuzat de trădare, deşi sunt din Australia, nu cetăţean american„. Assange povesteşte felul în care el şi voluntarii WikiLeaks au fost hărţuiţi şi ameninţaţi, în timp ce administraţiile vizate declarau, în mod oficial, că documentele publicate de ei nu sunt importante. De asemenea, fondatorul WikiLeaks arată cu degetul înspre guvernul australian care nu l-a protejat în această privinţă.

Julian Assange îşi încheie textul cu un citat din sentinţa Curţii Supreme în cazul Pentagon Papers: doar o presă liberă şi fără restricţii poate, efectiv, expune minciunile din guvern. „Furtuna de zilele acestea din jurul WikiLeaks întăreşte nevoia de a proteja dreptul tuturor media de a dezvălui adevărul”, mai scrie Assange.

Posted in: Altele, Internet